Vitamiinit ovat välttämättömiä elimistön kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, ja niiden riittävä saanti taataan tavallisesti terveellisen ruokavalion ja ravintolisien avulla. Ne ovat erittäin tärkeitä myös ihon hyvinvoinnin kannalta. Vitamiinit voivat vaikuttaa ihoon vähentämällä juonteita, suojaamalla ympäristöärsykkeiltä, vähentämällä mustapäitä, ja jopa korjaamalla aknen aiheuttamia ihovaurioita. Vitamiinit imeytyvät parhaiten ihoon erilaisten ihonhoitotuotteiden, kuten voiteiden ja seerumeiden avulla. On tutkittu, että erityisesti 7 vitamiinia on avainasemassa hyvinvoivan ihon ylläpitämiseksi ja saavuttamiseksi. Tarkista alta löytyvästä listasta omalle ihollesi tärkeimmät vitamiinit, ja ota ne mukaan päivittäiseen ihonhoitorutiiniisi! Tiesitkö, että vitamiinien lisäksi myös rikkiä voi käyttää ihonhoidossa?

1. A-vitamiini

Haluatko tasaisemman ja nuorekkaan ihon? Toivotko löytäväsi keinon juonteiden ja ryppyjen tasoittamiseksi? Apu voi löytyä A-vitamiinista. Monista ihonhoitotuotteista löytyvä A-vitamiini on niin sanottu ”anti-age” vitamiini, joka kommunikoi ihosolujen kanssa. A-vitamiinin vaikutuksesta iho näyttää nuoremmalta ja terveemmältä, kun vitamiini tehostaa solujen uudistumista sekä tekee ihosta täyteläisemmän. A-vitamiinilla on huomattu olevan myös positiivisia vaikutuksia aknearvista ja ihon pigmenttihäiriöistä kärsiville henkilöille.

2. B3-vitamiini

B3-vitamiini on vastaus kaikkien epätasaisesta ihonväristä tai liiallisesta talin erittymisestä kärsiville henkilöille. B3-vitamiinilla on erikoinen kyky hidastaa melaniinin kulkeutumista ihon pinnalle, mikä tasoittaa automaattisesti ihonväriä. B3-vitamiini voi myös säädellä talineritystä kasvoilla. Jos siis mustapäät ja finnit vaivaavat, kannattaa omaan ihonhoitorutiiniin lisätä B3-vitamiinia sisältävä ihonhoitotuote.

3. B12-vitamiini

A-vitamiinin rinnalla toinen ikääntymisen merkkejä vähentävä vitamiini on B12-vitamiini. B12-vitamiinin salaisuus piilee sen kyvyssä vilkastuttaa kollageenin, hyaluronihapon sekä elastiinin tuotantoa. Näiden kolmen lisääntynyt tuotanto tekee ihosta muun muassa kimmoisamman ja pirteämmän näköisen. Erityisesti B12-vitamiini vaikuttaa parhaiten suoraan iholle levitettynä, vaikkapa B12-vitamiinia sisältävän voiteen muodossa.

4. C-vitamiini

Ympäristövaikutukset, kuten auringolle altistuminen, on pitkällä aikavälillä ihoa yksi ikäännyttävimmistä asioista. C-vitamiini on tästä syystä ihon hyvinvointiin yksi eniten vaikuttavista vitamiineista. C-vitamiini on juuri se vitamiini, joka sekä suojaa, että vahvistaa ihoa. Etenkin jos UV-säteilylle altistuminen on jatkuvaa, kannattaa C-vitamiinia sisältävän ihonhoitotuotteen käyttöönottamista harkita vakavasti.

5. D-vitamiini

D-vitamiini on jopa hieman yllätyksellisesti yksi monipuolisimmin ihoa parantavista ja suojelevista vitamiineista. D-vitamiini ei nimittäin ainoastaan suojaa ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä, mutta se myös auttaa ihon tulehdustiloihin. D-vitamiini voi auttaa esimerkiksi ihottuman ja aknen aiheuttamien vammojen hoidossa.

6. E-vitamiini

Vaivaako kuiva, herkkä, iho? Haaveiletko pehmeämmästä ihosta? Nyt on korkea aika hankkia E-vitamiinia sisältävä ihonhoitotuote. E-vitamiini on hyvin kosteutetun ja pehmeän ihon salaisuus, joka myös samalla suojaa ihoa. E-vitamiinin sisältämät antioksidantit toimivat muun muassa suojana ihoa ärsyttäviä ympäristöhaittoja, kuten saasteita, vastaan. E-vitamiini toimii ihon suojana parhaiten käytettynä yhdessä C-vitamiinin kanssa.

7. K-vitamiini

Jos aamuisin peilistä katsoo pandaa muistuttava olento, voi olla aika toimia tummien silmänalusten hoitamiseksi. Tummat silmänaluset vaivaavat jossain vaiheessa jokaista, mutta onneksi olemassa on K-vitamiini. K-vitamiinin on todettu nopeuttavan verenkiertoa, ja vitamiini löytyy tästä syystä usein silmänympärysvoiteista. Kun verenkierto nopeutuu, myös tummille silmänalusille saa sanoa hyvästit.