Mustaa Kajalia -blogin Heidi esitteli aikaisemmin blogissamme toukokuun boxista löytyneen Neutrogenan suosikkituotteensa, joka auttaa taistossa ihon epäpuhtauksia vastaan tasoittaen samalla ihon virheitä. Aikaisemman postauksen tuotteesta löydät täältä. Heidillä on paljon omakohtaista kokemusta haastavasta ihosta ja hän kertookin nyt miten hän hoitaa ja ylläpitää ihonsa kuntoa, jottei akne pääse valloilleen.

”Jos joku kauneudenhoidollinen asia on elämäni aikana aiheuttanut päänvaivaa on se kasvojeni iho. Juuri nyt ihoni on kohtalaisen normaali ja yllättävän tasapainoinen, mutta aina näin ei ole ollut. Olen kärsinyt aknesta teini-iästä asti ja viime vuonna sain riesakseni suunympärysihottumankin. Nämä vaivat ovat seuranani edelleen, mutta hyvällä ihonhoidolla ne pysyvät kurissa. Osaltaan parantuneen ihoni taustalla on hormonaalinen ehkäisy, mutta se on vain osa ratkaisua. Voidakseen hyvin iho tarvitsee hellää ja säännöllistä huolenpitoa sisäisesti ja ulkoisesti.

Iho_kuva1

Yleisellä terveydentilalla voi olla suurikin vaikutus ihon kuntoon. Kaikki varmasti tietävät miten kunnon flunssa runtelee ihoa, mutta myös ruoka-aineallergiat ja yliherkkyydet voivat näkyä kasvoilla. Omalla kohdallani ohra, ruis ja vehnä saavat aknen ja suunympärysihottuman aktivoitumaan. Kauniin, terveen ja kuulaan ihon tavoittelu lähtee siis sisältä. Omalla kohdallani se tarkoittaa aivan ensimmäiseksi iho-oireita aiheuttavien ruoka-aineiden minimoimista. Myös riittävä vedenjuonti ja päivittäinen kalaöljykapseli ovat iholle hyväksi; ne lievittävät pintakuivuutta. Sisäinen tasapaino on se perusta, joka antaa ihonhoidolle parhaan mahdollisuuden toimia. Koska aina pelkkä sisäinen huolto ei riitä ehkäisemään iho-ongelmia, on tueksi löydettävä omalle ihotyypille sopivat tuotteet ja toimiva rutiini.

iho_kuva2

Aamurutiinini on nopea ja yksinkertainen. Herättyäni pesen kasvot vedellä ja pyyhin miselliveteen kostutetulla vanulapulla. Pesun jälkeen laitan silmänympärysvoiteen ja kosteusvoiteen, jossa on epäpuhtauksia ehkäiseviä ja akne-arpia häivyttäviä ainesosia. Jos ihoni tuntuu kuivalta laitan kosteusvoiteen alle kosteuttavan seerumin. Ennen meikkipohjaa laitan kasvoille vielä aurinkosuojallisen pohjustajan, sillä käyttämäni kemiallinen kuorinta herkistää ihoa auringolle.

Iltaisin käytän ihonhoitoon paljon aamua enemmän aikaa, sillä yön aikana iho uudistuu ja ihonhoitotuotteiden teho korostuu. Aloitan iltapuhteet kaksoispuhdistuksella. Poistan meikin misellivedellä tai öljyputsarilla ja pesen kasvot puhdistusaineella. Pidän erityisesti puhdistusvaahdoista, jotka ovat sopivan peseviä, mutta eivät kuivattavia. Yksi suosikeistani on Neutrogenan visibly clear spot stress control, joka lupaa ehkäistä finnien syntymistä. Puhdistuksen jälkeen pyyhin kasvot kuorivalla kasvovedellä. Oma suosikkini on jo vuosia ollut Clinique Mild Clarifying Lotion, joka sisältää 0,5% salisyylihappoa. Salisyylihappo on yksi tehokkaimmista reseptivapaista avuista valko- ja mustapäihin, sillä se liuottaa talia ihohuokosista. Se myös vaalentaa finneistä jääviä tummia pigmenttimuutoksia ja tasaoittaa ihonsävyä.

iho_kuva3

Kun iho on puhdistettu ja kuorittu, on aika tarttua hoitovoiteisiin ja seerumeihin. Kun käynnissä on finni-invaasio, laitan näppyjen valtaamille alueille hoitovoidetta. Yksi suosikeistani on La Roche-Posay Effaclar Duo+, mutta jos tilanne on oikein paha, luotan Basiron AC 5% geeliin. Kun hoitovoide on imeytynyt, laitan iholle silmänympärysvoiteen ja seerumin sekä tuhdin yövoiteen. Seerumiksi valitsen ihoa uudistavan ja ihonsävyä tasoittavan seerumin, joka omalta osaltaan edistää finnien parantumista ja arpien haalistumista. Tähän mennessä parhaaksi ihonsävyn tasoittajaksi on osoittautunut Estée Lauderin klassinen Advanced Night Repair -seerumi.

Erityisesti akneen taipuvan ihon kanssa on tärkeää muistaa, että finnien hoidon ja ehkäisyn lisäksi iho tarvitsee myös riittävästi kosteutusta. Iho reagoi kärkkäästi kuivattaviin tuotteisiin ja liian kevyisiin kosteusvoiteisiin tuottamalla entistä enemmän talia. Itse etsin tasapainoa käyttämällä päivisin kevyitä geelivoiteita ja iltaisin ravitsevampia yövoiteita. Talvella saatan valita yövoiteeni jopa kuivan ihon tuotteista!

Kosmetiikkamarkkinoilta löytyy miljoona ja yksi tuotetta epäpuhtaalle iholle, mutta tässä ne kokeilemani tuotteet, joista on ollut minulle eniten apua aknen, pigmenttimuutosta ja mustapäiden kanssa.

iho_kuva4

Kuorivat kasvovedet:
Clinique Mild Clarifying Lotion
Clarins Gentle Exfoliator Brightening Toner
La Roche-Posay Effaclar Skintonic -syväpuhdistava kasvovesi
Lierac Anti-blemish -keratolyyttinen liuos
Hoitovoiteet ja tehohoidot:
Basiron AC 5% -geeli
La Roche-Posay Effaclar Duo+
Lierac Prescription anti-blemish dual-phase concentrate

Seerumit:
Estée Lauder Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II

Kosteusvoiteet:
Lierac anti-blemish mattifying concentrated gel
Neutrogena visibly clear oil free moisturizer

Meikkipohjat:
Neutrogena visibly clear CC Cream
Clinique anti-blemish solutions meikkivoide

Lopuksi vielä muutama sananen suunympärysihottumasta, eli PODista. POD puhkesi leukaani viime vuoden keväällä pitkään jatkuneen flunssakierteen, stressaavan elämäntilanteen ja ruoka-aineyliherkkyyden yhteisvaikutuksena. Luulin PODia ensin akneksi, mutta kun näpyt eivät alkaneet parantua, aloin tutkia muita vaihtehtoja. Hakeuduin lääkäriin ja sain ohjeeksi hoitaa ihoaluetta apteekista saatavalla metronidatsolivoiteella. Karsin samalla ihonhoitotuotteeni minimiin, sillä POD saattaa ärsyyntyä myös kosmetiikasta. Käytin kasvoille vain putsaria, silmänympärysvoidetta ja Patykan öljyseerumia. Kuukauden kuurin jälkeen leukani oli jälleen näppylätön. Parhaiten POD pysyy kurissa yliherkkyyttä aiheuttavia ruoka-aineita välttämällä.

– Heidi”