Kävin äidin luona kylässä. Äiti asuu omakotitalossa, jossa jostain syystä on liian pieni lämminvesivaraaja. Kylmät suihkut on yksi ikävimmistä asioista, joita tiedän. Välillä kuitenkin kuulee, että niistä olisi hyötyäkin. Podin tätä koko suihkun ajan ja heti sieltä päästyäni tutkin asiaa. Kävi ilmi, että hyötyjä tosiaan on ja että veden tulisi ilmeisesti olla 60 asteista tai kylmempää, jotta hyödyistä saa jotain irti. Kylmään veteen voi tottua, kokeilemalla ensin niin kylmällä, kuin pystyy ja pikku hiljaa kylmentämällä.

Kylmällä suihkulla väitetään olevan viisi hyötyä:

  1. Kylmä vesi parantaa ihoasi. Paras tapa kohentaa ihoa on puhdistaa se lämpimällä vedellä ja sitten siirtyä kylmään veteen. Kylmä vesi pienentää ihohuokosia ja napakoittaa ihoa. Se myös vähentää punaisuutta ja turvotusta silmien alla. Ihosta tulee kylmän suihkun avulla pehmeämpi, kirkkaampi ja meikki levittyy nassuun smoothin helposti!
  2. Tekee kiiltävämmät hiukset. Lämmin vesi voi kuivattaa hiusten pintaa ja tehdä niistä hieman karheat. Kylmä suihku hoitoaineen jälkeen saa aikaan kiiltävämmät ja pehmeämmät hiukset, sillä se tasoittaa hiustuppeja ja ”vangitsee” kosteutta.
  3. Auttaa stressin siedossa. Leffoissa hermostuneet sankarit kastelevat kasvonsa kylmällä vedellä. ”Splash cold water on your face”. Ihmettelin aina mitä järkeä siinä oli, mutta ilmeisesti kylmä vesi hidastaa sykettä ja auttaa rentoutumaan. Sama idea on avantouinnissa. Uiskentelemalla säännöllisesti kylmässä vedessä kehität stressinsietokykyä.
  4. Rauhoittaa kipeitä lihaksia. Kylmä suihku auttaa palautumaan kovasta treenistä lievittämällä kipuja ja vähentämällä tulehdusta. Jos jokin lihasryhmä aiheuttaa hankaluuksia kokeile kylmän suihkun täsmähoitoa. Kylmä vesi lisää verenkiertoa, joka voi auttaa rikkoutuneen lihasmassan korjautumisessa, sillä veri tuo tarvittavat rakennusaineet hoidettavalle alueelle.
  5. Piristää mielialaa. No tästä en ole aivan satavarma. Ajatus kylmästä suihkusta tekee usein kiukkuiseksi. Ilmeisesti kylmävesiterapia voi lisätä elimistön erittäviä beta-endorfiini ja noradrenaliini tasoja. Beta-endorfiini on elimistön oma kipulääke ja toimii kuin morfiini. Vireyttä lisäävää noradrenaliinia pidetään mielihyvähormonina ja yhtenä niistä aineista, joilla liikunnan katsotaan saavan aikaan hyvän olon tunteen. Nämä kaksi hormonia lisäävät siis mielihyvän tunnetta. Kahden-kolmen minuutin kylmät suihkut säännöllisesti yli kahden viikon aikana tekevät ihmeitä voinnille. Ehkä se onkin vain ajatus kylmästä suihkusta ja sinne meno, jotka tekevät kiukkuiseksi? Jälkeenpäin saattaakin olla helpottunut ja hyvä olo?

-Anna