”Katson peiliin ja näen tummia ruskeita läiskiä. Onko ihoni nyt vanha? Onko tälle mitään tehtävissä?” -Glamlin-asiakas

Mistä ihon pigmenttimuutokset johtuvat?

Keski-ikäisten kasvoilla näkyy usein takavuosien auringonpalvontavillitys. Pigmenttimuutos johtuu melaniinin paikallisesta liikatuotannosta. Aurinko, hormonaaliset muutokset ja jotkin lääkkeet voivat häiritä melaniinia tuottavien solujen toimintaa. Myös ihotulehdus tai UV-säteiden ja kosmetiikan yhteisreaktio saattaa aiheuttaa muutoksia. Iälläkin on merkitystä: kun solujen toiminta hidastuu, melaniinin tuotanto häiriintyy helpommin. Aurinko tummentaa ja korostaa pigmenttimuutoksia niiden aiheuttajasta riippumatta, sillä UV-säteet vilkastavat melaniinin tuotantoa ihossa.

Mitä tarkoitetaan maksaläiskillä?

Pigmenttimuutoksia on montaa lajia ja ne kaikki vaativat erilaisia toimenpiteitä.Maksaläiskät ovat tummia alueita, joiden rajat ovat epätarkat. Maksaläiskiä esiintyy usein otsalla, ylähuulen päällä tai esimerkiksi poskilla. Maksaläiskät voivat johtua monista tekijöistä esimerkiksi hormonimuutoksista tai hoidoista. Hormonaalisten läiskien käytöstä on vaikea ennustaa, joten hoito on hankalaa. Joskus muutokset häviävät itsestään. Tummat laikut hiusrajassa tai kaulalla voivat johtua kosmetiikan ja UV-säteilyn yhteisvaikutuksista. Jos iholla on auringossa vaikkapa hajuvettä tai hiuskiinnettä, UV-säteet voivat aiheuttaa ihoon tumman läiskän. Maksaläiskiä hoidetaan vaikeusasteesta, ihon kunnosta sekä tyypistä riippuen muun muassa ihon sävyä tasoittavilla voiteilla ja muilla kosmetiikkatuotteilla. Myös lääkevoiteet, kemialliset kuorinnat sekä valoimpulssi ja laserhoidot tepsivät usein vaikeisiin maksaläiskiin.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Hoitomuotoja on monia. Tärkeimpänä on aurinkosuoja. Jo syntyneiden läiskien häivyttämiseen riittää usein kotona käytettävä kosmetiikka etenkin, jos läiskät ovat ilmestyneet äskettäin tai ihon sävy on vain hiukan epätasainen. Usealla kosmetiikkamerkillä on ihonsävyä tasoittavia seerumeita ja voiteita. Tuotteita on saatavissa eri hintaluokissa. Kannattaa kysyä neuvoa ammattitaitoiselta estenomilta. Vaalennusaineiden lisäksi käytä hellävaraista kuorinta-ainetta tai kevyesti kuorivaa puhdistustuotetta, joka sopii ihotyypillesi. Kuorinta kirkastaa ihoa ja poistaa kuollutta ihosolukkoa, jolloin voiteet ja seerumit imeytyvät paremmin. Jos oleskelet paljon auringossa, suosi alkoholittomia ja hajusteettomia tuotteita.

Pigmenttiläiskien peittäminen

Tasoita ihon värieroja ohuella meikillä. Sävyttävät päivävoiteet ja BB- tai CC-voiteet ovat hyviä tuotteita. Paksu meikkivoide ja puuterikerros saavat tummat läntit näyttämään harmailta ja elottomilta. Ruskeutta taittavat ja ihon sävyä heleyttävät pohjustajat sekä kasvoille tarkoitettu itseruskettava, häivyttävät ihon tummuuseroja. Levitä pohjustustuote kasvoille ennen meikkiä. Jos läiskät ovat tummia ja häiritseviä, käytä paikallisesti peitevoidetta. Suosi yleisilmettä kirkastavia, raikkaita meikkisävyjä ja korosta esim. silmiä tai huulia. Vältä tunkkaisia tummia värejä sekä ruskean ja oranssin sävyjä. Myös aurinkopuuteria on hyvä käyttää harkiten.

Mistä saan apua?

Jos kärsit pigmenttiläiskistä, saat helposti apua oikeiden tuotteiden avulla. Kokenut estenomi osaa ar­vioida ihon tarpeet ja suositella hoitoja ja tuotteita. Lääkäriin kannattaa mennä, jos kotihoitotuotteet ja aurinkosuo­jaus eivät tepsi läiskiin kahdessa kuukaudessa. Aloita täyttämällä kauneusprofiili, ja saat nopeaa apua <3

Kärsitkö pigmenttiläiskistä? Miten olet itse ehkäissyt niitä?

Terkuin
Ida Glamlinistä