Vaikka rikkiä on käytetty jo muinaisista ajoista lähtien hoitamaan eri ihosairauksia, on se vasta lähiaikoina noussut takaisin suosioon, ja nykyään sitä näkeekin niin voiteissa, puhdistustuotteissa ja naamioissa. Mutta onko se todella niin tehokas kuin väitetään?

Rikkiä akneihon hoitoon

Ihotautilääkäri Mona Goharan mukaan on. Rikillä on luonnollisia antibakteerisia ominaisuuksia, joten se ei vain hävitä aknea aiheuttavia bakteereja ihohuokosista, vaan säännöllisesti käytettynä se myös auttaa ehkäisemään uusien bakteerien syntyä.

Rikki voi osittain kuulostaa vastaavalta kuin bentsoyyliperoksidi ja salisyylihappo, ja näiden vaikutuksissa onkin paljon samankaltaisuuksia. Erona kuitenkin on se, että rikin tärkeä määrittävä tekijä on sen keratolyyttiset ominaisuudet, jotka auttavat sitä hajottamaan keratiinia iholla. Kun ylimääräinen tali ja bakteerit tukkivat ihohuokoset, aiheuttaen finnejä, ihon pinta ei pääse kunnolla uusiutumaan kerryttäen iholle ylimääräistä keratiinia. Rikki auttaa säätelemään ihon uusiutumista.
Bentsoyyliperoksidi vastaavasti ainoastaan tappaa aknea aiheuttavia bakteereja, mikä toisaalta on hyvä finnien ehkäisyyn ja hoitoon. Se voi kuitenkin myös kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Salisyylihappo taas ei tapa bakteereja, vaan sen sijaan kuorii ihoa puhdistaen talin tukkimat huokoset ehkäisten näin mustapäiden ja komedojen syntymistä.

Millaiselle iholle rikki sopii?

Mitä hyötyä voi siis olla vaihtamalla ihonhoitotuotteet rippipitoisiin? Goharan mukaan rikki on muita aknen hoitoaineita miedompi tehden siitä sopivan useimmille käyttäjille. Jos perinteiset aknen hoitotuotteet aiheuttavat sinulle ihoärsytystä, voi ihohuokosia avaava ja rasvaisuutta poistava rikki todella olla kokeilemisen arvoinen.

Jos ihosi on kuiva tai herkkä, kannattaa rikkipitoisten tuotteiden käyttö aloittaa maltillisesti esimerkiksi kasvojen puhdistustuoteilla. Jos et huomaa pistelyä tai hilseilyä iholla, voit siirtyä naamioihin ja finnien hoitotuotteisiin ja tarkkailla niiden sopivuutta ihollesi.

Lähde: Marie Claire