Sinä ja ihosi ette välttämättä puhu aina samaa kieltä, joka voi tietää huonoja uutisia ihollesi.
Vaikka tuote olisi kuinka kaunis tai esikuvasi vannoisi sen nimeen, ei se välttämättä sovi sinulle, vaikka kuinka kovasti haluaisit sen toimivan. Siksi olisikin tärkeää oppia kuuntelemaan ihoaan ja tunnistamaan merkit, joilla ihosi yrittää viestiä sinulle.
Marie Claire haastatteli ihotautilääkäri Rachel Nazariania, joka listasi neljä yleisintä ja helpoimmin tunnistettavaa merkkiä, että jokin tuote ei sovi ihollesi.

1. Kutiaminen

Tavallisin merkki, joka voi kertoa allergiasta jo ennen mitään näkyviä merkkejä on kutiaminen. Jos ihosi tuntuu kutiavan jo levittäessäsi tuotetta, lopeta sen käyttö heti. Olet voinut allergisoitua jollekin ainesosalle, joten ole yhteydessä ammattilaiseen mahdollisen allergian selvittämiseksi.

2. Kipu

Jos tunnet pistelyä tai kirvelyä, se voi olla merkki tulehdusreaktiosta, jos ihosi on rikki tai sinulla on infektio. Monet ihmiset, joilla on jokin vielä toteamaton ihosairaus kuten ekseema tai ruusufinni, voivat tuntea hyvinkin kivualiasta kirvelyä jotakin tuotetta käyttäessä.

Kirvelyn tai pistelyn tunteminen jonkun tuotteen käytön yhteydessä ei kuitenkaan aina ole niin yksiselitteistä. Vaikka epämukavuus usein tarkoittaa, että jokin ainesosa ärsyttää ihoasi, on olemassa myös poikkeuksia. Joskus, kun ihosi on korjaantunut ja palautunut normaaliksi, saatat pystyä jatkamaan tuotteen käyttöä.

3. Punaisuus

Ihon punaisuutta voi usein seurata kirvely tai kutiaminen, mutta joskus se voi olla merkki vakavammasta ongelmasta. Ihon punaisuus voi olla seuraus liian pitkään jatkuneesta tuotteiden käytöstä, jotka sisältävät ihoasi ärsyttäviä aineita ja pitävät kasvosi jatkuvassa tulehdustilassa, joka puolestaan on johtanut katkenneisiin verisuoniin kasvoillasi. Älä käytä tuotteita tai noudata ihonhoitorutiineja, jotka tekevät ihostasi liian punaisen ja ärtyneen.

4. Näppylät

Kaikki näpyt ja finnit eivät synny samasta syystä, joten jotkut niistä voivat olla aivan tavallisia epäpuhtauksia, mutta ne voivat myös osoittaa, että tuote ei sovi sinulle. Jos joku tuote tuntuu aiheuttavan epänormaaleja näppyjä tai finnejä, ihottumaa, tai tulehduksia, lopeta sen käyttö.

 

Lähde: Marie Claire