Kaikkihan sen jo tietävät: valkopäitä ei saisi puristaa. Kun valtava näppylä kuitenkin puhkeaa keskelle naamaa ennen tärkeää menoa, kuinka moni jättää sen puristamatta? Tuskin kovin moni. Valkopään puristamiseen on olemassa omat niksinsä, joilla voit ehkäistä tulehdusta ja arpeutumista.  Lue alta miksi valkopäitä ei kannata puristella ja kuinka se kannattaa tehdä, jos kiusausta ei pysty vastustamaan. Lue myös mitkä asiat aiheuttavat finnejä.

Miksi valkopäätä ei tulisi puristaa?

Valkopää on ei-tulehduksellinen ihon ”vaurio”, joka syntyy kun karvatuppi menee tukkoon liasta, kuolleista ihosoluista ja öljystä. Kun valkopää syntyy, ovat karvatuppea ympäröivät solut vielä vahingoittumattomia, joten alueella ei ole juurikaan punoitusta tai turvotusta.

Jos puristat valkopään liian aggressiivisesti, pääsevät karvatupessa oleva lika ja öljy vuotamaan muualle kudokseen aiheuttaen immuunijärjestelmän aktivoitumisen. Se taas aiheuttaa alueelle punoitusta, arkuutta ja joskus jopa isomman finnin.

Jos valkopään jättää rauhaan, paranee se yleensä itsestään yllättävän nopeasti. Säästyt myös tulehdusriskiltä ja sen aiheuttamilta ikävyyksiltä.

Kuinka puristaa valkopää turvallisesti, jos et kaikesta huolimatta pysty olemaan sitä puristamatta?

Kaikkein paras vaihtoehto puristamatta jättämisen jälkeen olisi mennä kosmetologille, joka osaa parhaiten puristaa valkopäät turvallisesti ja oikein. Jos kuitenkin puristaminen täytyy saada tehdä NYT, pidä valkopään päällä ensin lämmintä haudetta (lämpimällä vedellä kasteltu pyyhkeen kulma sopii hyvin). Lämpö pehmittää karvatuppea ja saa valkopään purskahtamaan helpommin.

Kun puristat valkopäätä, älä purista sitä samanaikaisesti molemmilta puolilta. Näin vältät vahingoittamasta ympäröiviä soluja. Jos valkopää ei irtoa helposti, jätä se rauhaan. Jos valkopää purskahti helposti, hieno juttu. Viimeistele puristetun valkopään pohja antibakteerisella näppyvoiteella, joka puhdistaa alueen nopeammin kuolleista ihosoluista ja bakteereista.

Katso tarkempi valkopäänpuristusprosessi alla olevalta videolta:

Jotta et joutuisi tilanteeseen, että finnejä nousee iholle, lue kuinka voit ehkäistä aknea ja finnien syntymistä.

 

 

teksti ja kuvat: Marie Claire