80-luvulla tapahtui paljon hienoja asioita! Se oli aikakausi, jolloin miehillä oli permanentti ja tiukat farkut, punkki sekä glamrock jyräsivät ja action-elokuvat ilmestyivät. Tässä katsaus joihinkin 80-luvun suuriin ihmisiin, ilmiöihin ja tyyleihin!

 

River Phoenix ja vaaleat kutrit

River Phoenix oli suuri amerikkalainen näyttelijänalku, jolle povattiin suurta tulevaisuutta. River kuitenkin kuoli ennen aikojaan lumipallon yliannostukseen vain 23-vuotiaana. Tapaturma sattui The Viper Room -yökerhossa, jonka omistajina oli Johnny Depp. Riverin veli Joaquin Phoenix on menestynyt näyttelijä. Riverin tavaramerkkeihin kuului pitkähköt, vaaleat kutrit ja siniset silmät. Huomaathan pyöreät silmälasit, jotka olivat 80-luvulla viimosen päälle!

 

Brian May – ja kuuluisat kiharat

Brian Maylla on edelleen samat kuuluisat kiharat, mutta nykyään ne ovat hopeansävyiset. 80-luku oli tälle hiustyylille täydellinen, sillä muut miehet joutuivat turvautumaan permanenttiin. Brian ei moisia tarvinnut, vaikka tekikin paljon tyylikokeiluja Queenin kulta-aikoina.

 

Harrison Ford, seksikäs duunarimies

Jos 80-luvulla olisi ollut metsuriseksuaaleja, ne olisivat olleet Harrison Fordin kopioita. Alkuperäisammatiltaan Harrison oli puuseppä, josta Han Solon myötä tuli monen naisen unelmamies. Vahva, miehekäs ja vähäsanainen kova mies oli 80-luvulla kova juttu. ”Äijät” eivät välittäneet pitkätukkaisista kimallerokkareista, vaan halusivat olla kuten Harrison. Harrison ei hömpötyksiä jaksanut ja farkut ja nahkatakki oli kakki mitä tarvittiin.

 

Madonnan punkhenki

Madonnassa virtasi punkveri vielä 80-luvulla. Isot korut, vahvat meikit ja epäsymmetrinen sotkuinen kampaus. Vaatteissa saattoi olla reikiä, pitsiä ja nahkaa.

 

Glamrock ja Jon Bon Jovi

Jon Bon Jovi oli yhtyeensä kanssa omaksunut täysin glamrockin pitkät permanenttihiukset, kimaltelevat huivit ja vaatteet sekä erittäin tiukat housut. Myös kajaalia näkyi silmissä ja luomiväreillä ehostettiin.

 

Michael Jackson

Michael Jackson aloitti oman tiensä kulkemisen 80-luvulla ja se näkyi tyylissä. Nahkaa, niittejä ja rohkeita tyylejä. Inspiraatiota Michael sai mm. armeijatyyleistä sekä Elvis Presleyn show-tyylistä. Myös hiustyyli muuttui 70-luvun suuresta afrosta hallittuun, pitkähköön wet-tyyliseen kiharaan.

 

Hiusnauha – miehille ja naisille

Lieneekö ollut kuuluisa Rocky, jota tästä voidaan syyttää, mutta pään ympärillä olevat hiusnauhat, tai hikinauhat, olivat trendikkäitä sekä naisten aerobic-tunneilla että diskossa. Monet kuuluisuudet ottivat hiusnauhat myös käyttöön, kuten Bruce Springsteen ja Bonnie Tyler.

 

Paula Abdul – tummat silmät ja korostetut huulet

80-luvulla ei tunnettu sääntöä, jossa pitäisi valita joko huulten korostaminen tai silmien, ei molempien. Paula Abdul on hyvä esimerkki 80-luvun meikistä, jossa käytettiin rohkeasti eri luomivärejä, kuten punaista, sinistä ja vihreää. Myös ripsiväri löytyi samoissa väreissä.

 

Janet Jacksonin puoliponnari!

Janet oli 80-luvulla nouseva tähti ja erittäin suloinen olento. 80-luvulla naisten hiusten tuli olla pitkät ja mahdollisimman isot. Tyylin mukaisesti Janet nosti hieman suorennetut kiharat päälaelle puoli poninhäntää volyymiä luomaan. Isot korvakorut ja kissamainen silmämeikki olivat vuosikymmenen tavaramerkki!

 

Bruce Springsteen ja tiukat risat farkut

Mikäli glamrock ja kajaali ei ollut oma juttu, saattoi Brucen rokki sopia paremmin. Brucen 80-luvun tyyliin kuuluivat erittäin tiukat farkut ja hihattomat paidat. Päässä saattoi joskus vilahtaa punainen kankaasta tehty hikinauha ja jalassa oli valkoiset lenkkarit. Nykyiseen melkein seitsemänkymppiseen Bruceen verrattuna 80-luvun Bruce oli huomattavasti enemmän hunsvotti.

 

Kimalteet, paljetit ja Lionel Ritchie

80-luvun tyyliin kuului ehdottomasti ”mitä enemmän, sen parempi”. Paljetit, kimalle ja värit toimivat tilanteessa, kuin tilanteessa!

 

Flanelli ja takatukka!

Mel Gibson kuvaa täydellisesti kasarimiesten arkityyliä elokuvassa Lethal Weapon. Takatukka, flanellipaita, farkut ja cowboy bootsit. Suomessa bootseja saattoi olla vähemmän, mutta takatukkaa ja flanellia näkyi!

Cyndi Lauper ja punkkaava rokkimimmi

Naiset rikkoivat rajoja. Rokki, punkki ja värit näkyivät katukuvassa ja tyyli oli rohkeaa. Monet suositut hiustyylit olivat toiselta puolelta lyhyitä ja toiselta pitkiä. Rohkeus oli seksikästä.

George Michaelin pehmeät kiharat

Jos naisten tyylit menivät kovempaan suuntaan, jotkut miestyylit muuttuivat pehmeämmiksi. George Michael oli melkein feminiini tyylissään verrattuna nykypäivään. Tyyli oli asiallinen, sillä monet popparit pitivät pikkutakkeja ja kauluspaitoja.

 

Olkatoppaukset ja ylisuuret puvut

Naisten olkatoppauksista on puhuttu paljon, mutta 80-luvulla myös miesten pukeutuminen oli väljää. Olkapäät topattiin ja puvun takit näyttivät nykysilmään liian suurilta.

 

Röyhelöpaidat ja kukkakuosit

Minihameet olivat kovassa huudossa ja ne yhdistettiin usein väljiin röyhelöpaitoihin. Vyötärön kohdalle kiinnitettiin leveä vyö ja hiuksiin taiottiin volyymia!

 

Bonnie Tyler oli volyymikampauksen äiti

80-luvun teemajuhlissa näkee yleensä monia Bonnie Tylereita. Bonniesta on tullut yksi 80-luvun tyyli-ikoneista. Blondatut tupeeratut hiukset, sininen tai violetti silmämeikki ja suuret olkatoppaukset. Bonnie oli omiaan ja ymmärsi mistä 80-luvussa oli kyse!

 

Jos nostalgiahammasta jäi vielä kolottamaan, kurkkaa ysärifiiliksiä täältä.