Käytitpä sitten meikkaamiseen sormiasi, siveltimiä tai meikkisieniä, on tärkeää, että välineesi ovat puhtaat. Meikkisivellinten puhdistus voi tuntua tylsältä ja vaivalloiselta tehtävältä, ja sitä lykkää helposti pitkiäkin aikoja. Moni ei ehkä ajattele, miten meikkivälineiden pesun laiminlyönti voi vaikuttaa ihoosi ja meikin levittymiseen. Lue myös 7 muuta syytä, miksei meikkisi ehkä näytä niin hyvältä kuin haluaisit.

Likainen, viimeksi kuukausia sitten pesty sivellin voi olla oikea bakteeripesäke, ja käyttämällä likaisia siveltimiä voit aiheuttaa epäpuhtauksia ihollesi.
Sekin, kuinka säilytät siveltimiäsi vaikuttaa sivellinten hygieenisyyteen. Jos säilytät siveltimiäsi kannettomassa purkissa pöydällä, ne keräävät pölyä helposti, tai jos heität siveltimet meikkipussiisi tai laukkusi pohjalle, keräävät ne todennäköisesti itseensä bakteereja, joita et halua levittää kasvoillesi.

Puhtailla siveltimillä meikin levittäminen on myös huomattavasti helpompaa, ja jälki on kauniimpaa, kun vanhat meikinjäämät eivät sotke meikkiäsi.
Kokosimme perusteelliset ohjeet erilaisten meikkivälineiden puhdistukseen, joista saat takuulla vastaukset kysymyksiisi ja joiden avulla voit luoda itsellesi sopivan rutiinin sivellinten pesuun.

Kuinka usein meikkisiveltimet tulisi puhdistaa?

Meikkitaiteilijat puhdistavat siveltimet jokaisen asiakkaan jälkeen, mutta tavallisena ihmisenä sivellinten jokapäiväinen puhdistus on monelle liian aikaavievää ja tarpeetonta. Kaikkia siveltimiä ei siis tarvitse pestä päivittäin, paria poikkeusta lukuunottamatta: meikkivoiteen ja muiden nestemäisten tuotteiden levitykseen käytettävät siveltimet ja sienet olisi hyvä pestä jokaisen käytön jälkeen, sillä nestemäiset ja voidemaiset tuotteet kerääntyvät välineisiin nopeimmin ja meikkipohjaan käytettävät siveltimet ovat eniten kontaktissa ihon kanssa.

Erityisesti ennen käyttöä kostutettavat sienet tulisi pestä jokaisen käyttökerran välissä, sillä märkä sieni meikkivoidejäämillä on oiva kasvualusta ympäristöstä mahdollisesti tarttuneille bakteereille. Meikki- ja peitevoidesivellinten pesuväliä voi venyttää viikkoon, riippuen siitä kuinka usein meikkaat. Päivittäisellä käytöllä siveltimiin ehtii viikossa kertyä sen verran tuotetta, että se saattaa vaikuttaa meikin levittymiseen.

Puuterimaisten tuotteiden siveltimiä ei tarvitse puhdistaa yhtä usein, etenkin jos käytät esimerkiksi samaa poskipunaa suurimpana osana päivistä. Tälläiset siveltimet olisi hyvä puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa.
Luomivärisiveltimien puhdistuksessa kannattaa myös miettiä, kuinka usein käytät niitä. Luonnollisesti, jos käytät paljon eri värejä, tulee siveltimet puhdistaa useammin, mutta käytöstäsi riippuen hyvä nyrkkisääntö puhdistukseen on kerran kahdessa viikossa tai kerran kuukaudessa, jos teet silmämeikin harvemmin.

Valitse oikeanlainen pesuaine siveltimillesi

Valitessa pesuainetta siveltimillesi tulee ottaa huomioon, millaisia siveltimiä sinulla on käytössä. Voit käyttää meikkisiveltimille tarkoitettuja puhdistusnesteitä ja saippuoita, jotka on formuloitu sopiviksi nimenomaan meikkisiveltimille. Puhdistukseen on myös arkisempia vaihtoehtoja. Hellävaraiset, vauvoille tarkoitetut shampoot ovat hyvä vaihtoehto, tai hellävaraiset palasaippuat, kuten Marseille-saippua, ovat suosittuja ja toimivia puhdistusaineita siveltimille. Jos haluat varmistaa, että välineet desinfioituvat kunnolla, valitse antibakteerinen saippua.

Synteettisistä kuiduista valmistetut siveltimet ovat kestävämpiä, ja jos niissä on pinttynyttä likaa, voi ne huoletta pestä myös astianpesuaineella. Luonnonkarvoista valmistetut siveltimet ovat herkempiä, joten niiden puhdistukseen kannattaa käyttää mahdollisimman luonnollisia ja hellävaraisia puhdistusaineita ja saippuoita, jottei niiden karvoja kuivata ja pilaa liian voimakkailla pesuaineilla.

Sivellinten varret kannattaa myös puhdistaa, ja sen teet helposti esimerkiksi desinfiointiin tarkoitetulla, alkoholipitoisella puhdistusaineella. Ripsentaivuttimen puhdistus unohtuu helposti, ja sekin kannattaa aika ajoin pyyhkiä meikinpoistoaineella ja desinfiointiaineella.

Meikkisivellinten puhdistus oikeaoppisesti

Aloita puhdistus kastelemalla siveltimen karvaosa kädenlämpöisellä vedellä juoksevan hanan alla. Älä upota koko sivellintä veteen, sillä siveltimen karvat on usein kiinnitetty liimalla, ja jos liotat sitä vedessä, voivat karvat alkaa irtoilla.

Ota valitsemaasi puhdistusainetta kädellesi tai astiaan, jossa voit alkaa pyöritellä sivellintä edestakaisin. Jos käytössäsi on kiinteä saippua, voit pyöritellä sivellintä ensin suoraan siihen.
Siveltimiä pestessä on oltava hellä, sillä liian kovalla käsittelyllä ja hankauksella saat karvat irtoilemaan ja vahingoittumaan hyvin nopeasti.

Huuhtele sivellin ja purista likainen vesi pois. Toista pyörittelyä pesuaineessa niin kauan, kunnes sivellin on puhdas.

Sivellinten pesun helpottamiseen on myös saatavilla silikonisia mattoja, joita vasten voit pestä ja hieroa siveltimiäsi, jos et halua pestä niitä käsin. Vastaavanlaisen voit valmistaa helposti itse, johon voit katsoa ohjeet tutoriaalista.

Kuivaamalla siveltimesi oikein voit pidentää niiden käyttöikää

Huuhdeltuasi siveltimen, puristele ylimääräinen vesi varovasti sormin ja kuivaa se painellen talouspaperilla tai pyyhkeellä. Varo hieromista, jotteivat karvat vahingoitu tai ala sojottaa. Muotoile siveltimen karvaosa, jotta se kuivaa oikeaan muotoonsa.

Voit asettaa siveltimet kuivamaan pyyhkeen tai paperin päälle vaakatasoon.
Jos haluat pitää siveltimesi mahdollisimman hyvässä kunnossa, kuivaa ne sivellinpää alaspäin: karvaosa kuivaa luonnollisesti muotoonsa, ja vesi valuu alaspäin, eikä näin ollen pääse pehmittämään liimaa, jolla karvat on kiinnitetty.

Markkinoilla on monia sivellinten kuivaamiseen tarkoitettuja telineitä, tai sitten voit näppärästi asetella siveltimesi kuivamaan ylösalaisin esimerkiksi alla olevassa tutoriaalissa esitellyllä keinolla.

 

Inspiroidu  fantasiasiveltimistä: Ihanat meikkisiveltimet näyttävät aivan ”Kaunottaren ja hirviön” ruusulta