Kun Bette Box pamahtaa postiin kerran kuussa, tuo se kotiisi laatikon täydeltä jännittäviä uusia kosmetiikkatuotteita. Ennen pitkää tuotteet kuitenkin (toivottavasti!) muuttuvat tyhjiksi purnukoiksi. Tällöin tulee vastaan tärkeä kysymys: mitä näille nyt tehdään? Kosmetiikan kierrätys saattaa olla jokseenkin epäselvä asia monelle. Voit kuitenkin hyvin pienillä teoilla varmistaa, että muovipurkit, lasipakkaukset ja muut purnukat päätyvät kodistasi sinne, minne ne kuuluvat.

Kokosimme Betten puolesta lyhyen ja ytimekkään oppaan, jonka avulla voit hävittää boxin tuotteet (ja muun kotisi kosmetiikan!) hyvällä omatunnolla. Aloitetaan sillä oletuksella, että pakkaukset ovat tyhjiä. Mitä niille tehdään?

Muoviset pakkaukset

On todennäköistä, että suurin osa kotisi kosmetiikasta on pakattu muoviin. Mm. shampoot, hoitoaineet ja rasvat myydään yleensä muovipulloissa. Muovista tehdyt pakkaukset kannattaa viedä muovipakkausten keräykseen, mutta jos sellaista ei lähimailta löydy, voit lajitella ne myös energiajätteenä.

Kartonkiset pakkaukset

Joskus saatat saada esimerkiksi meikkivoiteen tai hiusnaamion kartonkilaatikossa. Kartonkipakkausten osalta käytäntö on yksinkertainen: voit lajitella ne suoraan kartonkikierrätykseen muun kodin kartonkijätteen kanssa.

Lasiset pakkaukset

Tietyt meikkivoiteet ja hiusöljyt tulevat lasisissa pumppupulloissa. Myös deodorantti saattaa joskus olla lasinen. Kosmetiikkatuotteiden pakkaukset tehdään usein erikoiskäsitellystä lasista, eivätkä ne näin ollen kuulu lasinkeräykseen. Niiden paikka on sekajätteen seassa. On kuitenkin mahdollista, että lasinen kosmetiikkasi sopii myös tavallisen lasin joukkoon: tämän voit tarkistaa suoraan pullosta.

Metalliset pakkaukset

Täysin tyhjät spray-pullot, kuten hiuslakat, voidaan lajitella pienmetallin keräykseen. Tiedät pullon olevan tyhjä, kun se ei hölsky eikä pihise suuttimen painalluksesta.

Entä jos pullo ei ole täysin tyhjä?

Lähtökohtaisesti suosittelemme, että käytät tuotteen loppuun. Kosmetiikka on ihanaa – ei tuhlata sitä! Jos tuote ei miellytä, lahjoita se kaverille: näin se ei mene hukkaan, vaan pääsee uusiokäyttöön muualle. Vanhentunut kosmetiikka on tietenkin asia erikseen.

Melkein kaikki kosmetiikka on sekajätettä, mutta muutama kuuluu vaarallisen jätteen keräykseen. Lajittele sekajätteeseen shampoot, hoitoaineet, meikit, ihovoiteet ja meikinpoistoaineet. Vie vaarallisen sekajätteen puolelle alkoholia sisältävät tuotteet, kuten aerosolit (hiuslakat, suihkutettavat deodorantit), hajuvedet, kynsilakat ja kynsilakkojen poistoaineet.

Lähde: Teknokemian Yhdistys, MTV