Aurinko! Kesä!

Emme voi elää ilman aurinkoa, mutta liikaakaan ei ole meille hyväksi. Auringon kanssa kannattaa olla varovainen, sillä auringosta saamme hyvän D-vitamiinin lisäksi myös haitallisia UVA- ja UVB-säteilyä, joka voi runsaina annoksina johtaa ihosyöpään (melanooma ja basaliooma). Onneksi jopa 95 % ihosyövistä voidaan estää suojautumalla oikein.

UVA-säteily tunkeutuu ihon syvempiin kerroksiin.  UVA-säteet vähentävät ihon elastisuutta ja lisäävät ryppyjen muodostumista. UVA-säteet aiheuttavat useimmiten aurinkoihottumaa ja edistävät ihosyövän syntyä.

UVB-säteily tunkeutuu ihon pintaosiin. Seurauksena ihon paksuuntuminen, ruskettuminen ja lopulta palaminen. UVB-säteily on yleisin syy ihon palamiseen.

Erittäin nopeasti imeytyvä UVA- ja UVB-säteiltä suojaava kemiallinen Ultrasun-aurinkosuojageeli on nopea levittää ja vedenohut koostumus ei jätä ihoa tahmeaksi – tuntuu kuin iholla ei olisi mitään! Ihanteellinen mm. aktiivisille urheilijoille tai helpon ja nopean tuotteen etsijöille. Hajusteeton ja säilöntäaineeton geeli sopii myös herkkäihoisille.

 

Ruskettuminen on ihon suojamekanismi

Auringon UV-säteilyn vuoksi ihossa muodostuu melaniinipigmenttiä ja iho ruskettuu. Kun pigmentti tummenee, sen määrä ihossa lisääntyy ja iho paksuuntuu. Ruskettumisen tarkoituksena on suojata ihon syvimpiä kerroksia.  Huom! Rusketus ei suojaa ihoa palamiselta.

Ihon palaminen

Palaminen on merkki siitä, että UV-säteilyn aiheuttamat soluvauriot ovat ylittäneet ihon sietokyvyn. Jo ihon punoitus kertoo palamisesta. Monen suomalaisen iho voi palaa kovassa säteilyssä jo 10 minuutissa. Palaminen jättää ihoon muistijäljen, joka herkistää ihon uudelleen palamiselle. Ihon toistuva palaminen taas lisää ihosyövän riskiä. Onkin erittäin tärkeää välttää ihon palamista. Ja vaikka ruskettunut iho on monen mieleen, on hyvä muistaa että Uv-säteily myös vanhentaa ihoa. Näkyvimmät muutokset ihossa ovat rypyt, läikät sekä kimmoisuuden väheneminen.

Suojaa ja rusketu nopeammin! Innovatiivinen Tan Activator -aurinkosuoja suojaa haitallisilta UV-säteiltä ja samalla stimuloi melaniinisynteesiä, jolloin rusketut nopeammin.

 

Ihon suojaaminen auringolta

Muista, että UV-säteily ei tunnu iholla. Iho tulisi suojata myös viileinä ja pilvisinä päivinä, sillä UV-säteily läpäisee myös pilvet. Auringolta voit suojautua kolmella eri tavalla, joista paras on näiden kaikkien yhdistelmä.

Kemiallinen aurinkosuoja suodattaa UV-säteet kemiallisen UV-filtterin lävitse. Kemiallinen suoja muuttaa iholle tulleet UV-säteet harmittomiksi.

Fysikaalinen aurinkosuoja (esimerkiksi sinkkioksidi tai titaanioksidi) heijastaa iholle osuvat UV-säteet pois iholta peilin tapaan. Fysikaalinen suoja jättää iholle näkyvän vaalean pinnan. Suositellaan usein lapsille.

Monet aurinkosuojatuotteet sisältävät yhdistelmän näitä molempia, jolloin tuotteen koostumuksesta saadaan mukavampi ja suojasta tehokas.

Suojautuminen vaatteilla ja oleskelu varjossa on tehokkain tapa vältää UV-säteitä. Huomaathan, että säteilyä heijastuu varjoon mm. veden kautta. On siis tärkeää suojautua aurinkovoiteella myös varjossa.

Muista levittää aurinkovoidetta runsaasti paljaille ihoalueille ja lisätä voidetta aina parin tunnin välein ja aina uimisen jälkeen! Terveysalan ammattilaiset suosittelevat aina käyttämään vähintään suojakerrointa 15. Silmät kannattaa suojata UV-suojatuilla aurinkolaseilla. Voimakkaimmillaan säteily on kesäisin klo 11-15 välisenä aikana, jolloin auringossa oleilua kannattaa välttää.

Älä unohda suojata silmiä, joiden kautta UV-säteet pääsevät helposti kehoon. Suojaa silmät aurinkolaseilla, ja herkkä silmänympärysiho tummia silmänalusia ja juonteita ehkäisevällä fysikaalisella aurinkosuojavoiteella.

 

Jos haluat ruskettua nopeasti, älä tee sitä terveyttäsi uhmaten. Kokeile ihon ruskettamista itseruskettavilla tai suihkurusketuksella.

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Syöpäjärjestöt, Terveyskirjasto.