Kasvojen puhdistus on melko helppoa, eikö? Heitä vettä kasvoillesi, lisää jotain puhdistustuotetta ja siinä se. Paitsi ettei se olekaan ihan niin yksinkertaista, ja jos et puhdista ihoasi kunnolla, se voi alkaa näkyä kasvoistasi.

Vältä nämä virheet ihon puhdistuksessa

1. Kasvopyyhkeet

Nyt on aika jättää kasvopyyhkeet. Tiedämme kyllä, että ne ovat helppo vaihtoehto ihonpuhdistukselle, mutta millä hinnalla? Suurin osa niistä on täynnä ainesosia, jotka varmasti puhdistavat meikkiäsi, mutta liian tehokkaat pinta-aktiiviset aineet ja emulgaattorit yleensä vain pahentavat ihosi kuntoa. Puhumattakaan itsepäisen ripsivärin poistamiseen tarvittavasta hankaamisesta, joka on herkällä silmänympärysiholla on iso EI.

2. Ankarat tuotteet öljyiselle iholle

Tuntuu loogiselta olla ankara öljyiselle iholle, ja valita rakeinen puhdistusaine, joka saa ylimääräisen rasvan pois. Tosiasia on, että jos olet kasvoillesi liian ankara, teet ongelmasta pahemman, sillä ihon luonnollinen vastareaktio tällaiseen toimintaan on vain tuottaa enemmän öljyä. Valitse ihonhoitoon mieluummin iholle ystävällisempi vaihtoehto, esimerkiksi salisyylihappoa sisältävä puhdistusvaahto, joka on samalla hellävarainen mutta tehokas eikä kuivata ihoa.

3. Yksi pesu riittää

Vai riittääkö? Ajattele, mitä kaikkea laitat ihollesi – aurinkovoidetta, seerumeita ja kosteuttajia. Kavoille laitettavat tuotteet voivat kerrostua ajan myötä. Lisää siihen käyttämämme meikki ja kaupungin ilmansaaseet, niin huomaat pian, että vain yksi kasvojen puhdistus ei enää riitä. Kokeile iltaisin kaksoispuhdistusta, joka puhdistaa meikin lisäksi myös muut tuotejäämät ja päivän aikana iholle jääneet lian ja pölyn. Kaksoispuhdistuksessa poistetaan ensin rasvaliukoinen meikki ja lika öljypohjaisella puhdistustuotteella, jonka jälkeen puhdistus viimeistellään hellävaraisella puhdistusvaahdolla tai -maidolla, joka poistaa kasvoilta loput tuotejäämät ja liiallisen öljyn

4. Veden lämmön vaihtelut

Laita tämä niksi kohtaan ”Myytit” – kuuma vesi ei avaa huokosia ja kylmä vesi ei sulje niitä. Itse asiassa siirtyminen kuumasta kylmään laittaa vain ihosi shokkiin, joten pidä vesi haaleana kasvoja puhdistaessasi.

5. Kuori, kuori, kuori (ja kuori vähän lisää)

Pehmeälle, vastakuoritulle iholle mikään ei vedä vertaa – se aiheuttaa riippuvuutta ja voisimme kuoria ihoamme vaikka joka päivä. Tee se kuitenkin vain kahdesti viikossa, muuten virheetönkin iho voi reagoida liialliseen hankaukseen.

6. Voidemaiset puhdistusaineet

Voidemaiset puhdistusaineet ovat hyviä, eikö? Niin rauhoittavaa iholle, että sen haluaa jättää kasvoilleen pidemmäksi aikaa, jotta kasvot voivat imeä kaiken ihanuuden. Seis heti paikalla! Niitä ei ole tarkoitettu imeytyväksi ihoon, ja ne eivät tällöin puhdista ihoa kunnolla.

7. Ainesosalistan skippaaminen

Olemme kaikki syyllisiä siihen, että luemme vain pullojen etupuolen – poistaa meikkiä ja poistaa tukkeutuneet huokoset? Hienoa, lisätään se ostoskoriin. Kun skippaamme ainesosaluettelon, emme tiedä, mitä kemikaaleja ihonhoitotuote sisältää; joillekin voimme olla jopa allergisia. Esimerkiksi natriumlauryylisulfaatti (Sodium Lauryl Sulfate) on yleisesti käytetty vaahtoava aine ihonpuhdistuksessa, mutta se voi myös ärsyttää ihoa, jos sitä käyttää päivittäin. Tuoksu puhdistusaineessa on myös tällainen ärsyttäjä ja kaiken lisäksi tarpeeton, joten ensi kerralla kiinnitä enemmän huomiota ainesosiin valitessasi tuotteita.

8. Rahan tuhlaaminen

Puhdistus on perushoitoa iholle, mutta se ei saisi maksaa maltaita; pidä mielessä, että kirjaimellisesti huuhtelet rahaa viemäriin. Säästä rahaa kasvojen puhdistuksessa, ja käytä se mieluummin vaikka hyaluronihappoa sisältävään tehokosteuttavaan seerumiin.

Lähde: Cosmopolitan