Huulipuna johti oikeusjuttuun

Kun on testannut kymmenien huulipunien sävyä käteensä ja onnistunut rajaamaan valintansa muutamaan parhaaseen vaihtoehtoon, on helppo ajatella, että sävyn testaaminen myös huulille voisi olla kannattavaa, että osaa varmasti valita oikean sävyn. Testereillä meikkaus voi myös vaikuttaa helpolta tavalta säästää rahaa, kun kulkee aamulla tavaratalon meikkiosaston läpi ja ehostaa vähän ulkonäköään testereiden avulla. Harmittomalta vaikuttava testaus voi kuitenkin levittää bakteereja ja viruksia – ällöttävä totuus paljastui myös naiselle, joka haastoi Sephora-kosmetiikkaketjun oikeuteen saatuaan huuliherpesviruksen testattuaan liikkeessä huulipunaa.

Huuliherpes testeristä

Sephoran oikeuteen haastanut kalifornialainen nainen kertoo vierailleensa Sephoran liikkeessä Hollywoodissa lokakuussa 2015 ja testanneensa huulipunatesteriä suoraan huulilleen. Tämän jälkeen hänelle on diagnosoitu HSV-1-infektio eli huuliherpestä aiheuttava virus, jonka tartunta on elinikäinen. Sama virus voi aiheuttaa joissain tapauksissa myös genitaaliherpestä. Naisella ei ollut koskaan ollut herpesoireita ennen kohtalokasta visiittiään kosmetiikkaliikkeessä ja haasteen mukaan nainen syyttää Sephoraa kärsimyksestä, jota ketjun kyvyttömyys tarjota turvallisia testereitä, kuten yksittäispakattuja näytteitä, on aiheuttanut.

Meikkitestereillä meikkaaminen – erityisesti huulipunatestereillä – on erittäin riskialtista, kertoo ihotautilääkäri Joshua Zeichner, New Yorkin Mount Sinain sairaalan kosmeettisen ja kliinisen ihotautitutkimuksen johtaja. ”Virukset voivat elää kosteussa olosuhteissa, kuten huulivoiteissa ja huulipunissa. Jos joku huuliherpestä kantava henkilö käyttää huulituotetta, voi hän tartuttaa viruksen seuraavalle käyttäjälle.

Onko meikkien testaaminen turvallista?

Teoriassa on siis mahdollista saada herpestartunta käyttämällä testereitä kaupan meikkiosastolla. Minimoidaksesi riskin Zeichner neuvoo välttämään tuotteiden testaamista suoraan huulille ja tyytymään kokeilemaan sävyjä kämmenselälle. ”Jos aiot kokeilla huulipunaa suoraan huulille, varmista että tuote puhdistetaan ensin pyyhkäisemällä sitä alkoholilla”, hän sanoo. ”Tarvittaessa kysy apua henkilökunnalta ja pyydä myyjää puhdistamaan tuote ennen testaamista. Älä myöskään lisää tuotetta suoraan tuubista, vaan käytä levitykseen erillistä applikaattoria.” Jokaisesta kosmetiikkalikkeen testeristä ei siis saa virustautia, vaan niiden käyttötavalla on paljonkin merkitystä.

Samat varotoimenpiteet pätevät myös muualla kuin kaupan testereiden kanssa. Jos ystäväsi haluaa lainata huulipunaasi korjatakseen meikkiään illanvieron aikana, muista puhdistaa tuote ennen ja jälkeen käytön. Myöskään esimerkiksi ripsiväriä ei kannata lainata kenellekään, sillä sitä on vaikea puhdistaa käyttöjen välissä ja ripsivärin lainaaminen voi levittää ikävää silmätulehdusta. Likaiset siveltimet voivat myös levittää bakteereja, jotka voivat aiheuttaa mm. iho-ongelmia ja aknea. Muistathan siis pitää huolta hygieniasta meikatessasi!

Lähde: Allure