Mummini on 93-vuotias. Mummi asustelee yksin, laittaa ruoat, käy jumpassa. Keittää kahvit vieraille, kertoo elämästä, onnesta ja rakkaudesta. Jakaa muistoja, sanontoja ja vanhojen valokuvien kauniita tarinoita. Mummi muistaa syntymäpäivät, nimipäivät ja hääpäivät. Kun mummilta kysyy, että mikä on hänen pitkän ikänsä salaisuus, hän vastaa ”Helppo ja tasainen elämä”.

Mummin elämä ei ole ollut helppoa. Mummi on nähnyt sodan, menetykset ja kauniina kannetut liljat ja orvokit. Mummi on jäänyt leskeksi pienten lastensa kanssa hoitamaan kotia, velkoja ja viiden elämän mittaista surua.

Mummi on nähnyt paljon, mutta päättänyt nähdä elämän hyvänä. Ennen kaikkea hän on päättänyt nähdä ja kokea elämän niin, että hän pysyy omana itsenään. Mummi on aina ollut vahva – hän on mennyt eteenpäin elämässä ja nauttinut pienistä ja suurista hetkistä. Mummi on aina ollut rohkea – hän on haastanut itseään, tavoitellut unelmiaan peloitta ja kannustanut muita samaan. Mummi ei ole nöyristellyt ketään, ei ole tyytynyt vähempään kuin mitä hän ansaitsee. Mummi ei ole selitellyt valintojaan, vaan on kulkenut omaa tietään vahvalla näkemyksellä ja suurella sydämellä.

Mummi on itsenäinen, suorasanainen ja rakastava nainen. Hän arvostaa elämän pieniä iloja, aamukahvia ennen auringonnousua ja lastenlasten kortteja maailmalta. Mummi on pysynyt juuri sellaisena kuin on, kaikissa elämän pyörteissä. Hän on menettänyt paljon, saanut paljon, mutta ei ole antanut itsestään mitään pois. Mummi muistaa vuosien taa ja näkee tulevan hyvänä.

Mummi on aina sanonut, että elämässä kyllä pärjää, kun on vahvasti oma itsensä. Myös minä aion pärjätä elämän pyörteissä vahvana, rohkeana ja itsenäisenä, juuri niin kuin mumminikin. Mummi on aina kannustanut minua olemaan sellainen kuin olen. Hän on näyttänyt mallia siitä, miten omalla persoonallaan voi elää ja vaikuttaa. Vahvana, rohkeana ja itsenäisenä naisena myös minä aion olla paras versio itsestäni.

Tämä on kiitokseni mummilleni, ja tribuutti kaikille meille omilla tavoillamme vahvoille naisille, jotka olemme parhaita versioita itsestämme!

-Laura

Bette-Story on kerran kuussa ilmestyvä tarinasarja, joka nostaa valokeilaan teidät, ihanat betteläiset. Haluatko jakaa tarinasi muiden kanssa? Pidä blogiamme silmällä tai seuraa meitä somessa! Aihe ja osallistumisohjeet julkaistaan kerran kuukaudessa.