Toisille pisamat ilmestyvät luonnostaan, toiset piirtävät tai jopa tatuoivat pisamat itselleen. Ovat pisamat sitten luonnolliset tai feikit, pisamat ovat aina yhtä kiehtova aihe, joka nousee tapetille keväisin. Lisää tietoasi pisamista ja voit yllättyä, miten aurinko vaikuttaa pisamiin.

1.On olemassa kahdenlaisia pisamia

Pisamat (lat. Ephelis) ovat litteitä, vaalean ruskeita läikkiä, jotka tyypillisesti muuttuvat vuodeanjan mukaan.  Pisamat ovat pigmenttihäiriö, jonka saattaa aiheuttaa muun muassa auringosta tuleva säteily. Siksi pisamille ominaista on, että ne tummuvat auringossa ja taas talven tullessa alkavat haalentua ihossa. Pisamia tummumista pystyy estämään käyttämällä auronkosuojaa.

Sitten on olemassa kesakkoja eli maksaläikkiä, jotka ovat pieniä tummia läikkiä, joiden väri pysyy samana ympäri vuoden.

2.Pisamat ovat perinnöllisiä

Pisamat liitetään geeniin, joka säätelee ihon ja hiusten väriä melaniinituotannolla. Geeni nimeltä MC1R kontrolloi kuinka paljon kahta erilaista melaniinia tuotat. Kaksi eri tyyppiä ovat 1) tumman ruskea eumelaniini ja 2) puna-keltainen feomelaniini. Jos MC1R-geeni ei ole aktiivinen, kehosi tuottaa enemmän feomelaniinia, joka johtaa vaaleaan ihoon ja hiuksiin kuin myös taipumuksen pisamiin.

3.Emme synny pisamaisina

Oletko koskaan nähnyt vastasyntynyttä vauvaa, jolla olisis pisamia? Et koskaan. Pisamat johtuvat aina altistumisesta auringolle. Auringossa pigmenttiä muodostavat solut kiihdyttävät tuotantoaan ja muodostavat lisää pigmenttiä.

4.Pisamat osoittavat kuinka herkkä ihosi on auringolle

Joillakin melaniinia muodostuu tasaisesti ympäri ihoa. Kun näin ei ole, pisamat esiintyvät pieninä melaniini kertyminä, joiden muodostumiseen aurinko vaikuttaa. Jos sinulla on paljon pilkkuja, ihosi on paljon herkempi auringolle ja sinulla on suurempi riski sairastua ihosyöpään. (Huom! Pisamat eivät ole itsessään syöpää aiheuttavia.)

5.Pisamat toimivat aurinkosuojana

Melanosyytit toimivat luonnollisena aurinkosuojana tummentaessaan ihoa ja siten vähentäen ihon aurinkoherkkyyttä UV-säteitä kohtaan. Mutta pisamat eivät ole syy jättää lisäämättä auronkosuojavoidetta. Jos ihollesi muodostuu paljon pisamia, sinun tulee pitää ihostasi huolta ja testauttaa ihon terveys säännöllisesti ihosyövän varalta.

6.Kaikilla punapäillä ei ole pisamia

Punahiuksisilla on vähemmän melaniinia ihossaan, mutta se ei silti yleisien uskomuksen mukaan tarkoita sitä, että heillä olisi pisamia. Heillä on sama geeni, mutta punaiset hiukset ovat resessiivisen geenin tuottama, kun taas pisamat ovat dominoiva piirre.  Karkeasti arvioituna 80% punahiuksisista omaavat MC1R-geenin.

7.Keskiajalla pismat olivat noidan merkki

Huomioimatta seikkaa, että miehet ovat ja tulevat aina olemaan yhtä herkkiä pismille – kuten luomille, synnyinmerkeille ja syylille – , pisamien sanottiin keskiajalla ilmaisevan naisen yhteyttä paholaiseen.

 

Lue seuraavaksi kuinka saat ihosi hehkumaan kotitekoisilla naamioilla!

Lähde: Marie Claire ja Terveyskirjasto Duodecim