Kuitu ei ehkä ole se kaikkein jännittävin ravintoaine, mutta se vaikuttaa kuitenkin hyvinvointiimme monin eri tavoin. Kuitu on merkittävä esimerkiksi kylläisyyden tunteen pitämisessä ja tietysti myös suoliston toiminnan kannalta. Runsaskuituinen ravinto pitää pitkään kylläisenä ja auttaa sitä kautta myös painonhallinnassa. Keskimäärin kuituja saadaan 16 grammaa päivässä, kun suositus taas on 30 grammaa. Lue 15 ruokavinkkiä millä pääset helposti tavoitteeseen!

Lisää näitä:

1. Hampun siemeniä keittoihin

Saat kuituja: 2 g per 2 rkl

Pähkinäisen makuiset siemenet sisältävät myös runsaasti proteiinia ja omega-rasvahappoja. Todellista sydänruokaa!

2. Herneitä paahtoleivälle

Saat kuituja: 3 g per 75 g

Sekoita yhteen murskatun mintun, oliiviöljyn, sitruunan kuoren, chilihiutaleiden ja suolan kanssa. Tämä tahna on uusi avokado leivän päällä!

3. Popcornia evääksi

Saat kuituja: 2 g per 16 g

Lisää ilman rasvaa valmistettuja popcorneja pähkinöiden, kuivattujen hedelmien ja siementen joukkoon.

4. Kuivattuja omenoita paistettujen vihannesten joukkoon

Saat kuituja: 4 g per 60 g

Kuivattaminen saa omenan maun voimistumaan. Kuivatut omenalastut tuovat mukavaa makeutta vihannesten joukkoon.

5. Päärynää juustoleivälle

Saat kuituja: 3 g per puolikas päärynä

Tee paahtoleivästä ”aikuisten” versio vaihtamalla juusto sinihomejuustoon ja lisäämällä leivälle päärynää.

6. Aurinkokuivattuja tomaatteja quinoan sekaan

Saat kuituja: 2 g per 20 g

Aurinkokuivatut tomaatit tuovat mukavaa hapokkuutta miedon makuisen quinoan sekaan.

7. Tölkkipapuja smoothien joukkoon

Saat kuituja: 3 g per 45 g

Blendaa pavut normaalin smoothiereseptisi joukkoon, mistä niiden ei pitäisi maistua ollenkaan.

8. Sokeroimatonta kaakaojauhetta puuron sekaan

Saat kuituja: 2 g per 1 rkl

Suklaata aamiaiseksi! Kokeile myös pannukakkuihin.

Vaihda:

9. Sokeri taateleihin

Saat kuituja: 3 g per 2 taatelia

Liota taatelit kiehuvassa vedessä, blendaa tahnaksi ja käytä luonnollisena makeuttajana.

10. Porkkana palsternakkaan

Saat kuituja: 3 g per 100 g

Käytä palsternakkaa ruoanlaitossa kuten porkkanaakin. Erityisen hyvää kalakeitossa!

11. Majoneesi avokadoon

Saat kuituja: 7 g per puolikas avokado

Muussaa ja sekoita yhteen paprikan ja limen kuoren kanssa. Ja eikun leivälle!

12. Jauheliha linsseihin

Saat kuituja: 5 g per 40 g

Kypsennettyjen linssien tuhti koostumus tekee niistä ihanteellisia lihapulliin.

13. Voi bataattiin

Saat kuituja: 8 g per 200 g

Käytä 200 g bataattipyrettä 115 g voin sijaan leivonnassa.

14. Balsamiviinietikka vadelmiin

Saat kuituja: 2 g per 30 g

Muussaa yhteen oliiviöljyn, sinapin ja valkosipulin kanssa saadaksesi aivan uudenlaisen salaatinkastikkeen.

15. Perunamuusi uunissa paistettuihin perunoihin

Saat kuituja: 3 g per peruna

Lähes puolet perunan kuidusta on sen kuoressa. Kypsennä perunat siis kuorineen!

Teksti: Women’s Health Magazine

Kuva: Top Inspired