Olet varmasti useaan kertaan kuullut kasvojen pesun tärkeydestä ennen nukkumaan menoa sekä siitä, kuinka meikkivälineitä tulisi pestä säännöllisesti välttääkseen finnien puhkeamista. Nämä ovat kuitenkin jo melko päivänselviä neuvoja, joita saatat noudattaa uskollisestikin, mutta se ei välttämättä riitä. InStyle listasi 10 arkista asiaa, joiden et välttämättä ajatellut aiheuttavan finnejä ja aknen oireiden pahenemista. Jos hygieniasta huolimatta kärsit kukkivasta ihosta, kannattaa lukea alla oleva lista läpi. Pienillä elämäntapamuutoksilla saada ihmeitä aikaan.

1. Kosteusvoiteen unohtaminen

Kasvojen pesun lisäksi on tärkeää myös muistaa kasvojen kosteuttaminen. Tämän vaiheen unohtaminen ei ole suositeltavaa, etenkään jos sinulla on sekaiho, öljyinen tai aknelle taipuvainen iho. Tällöin tulee helposti ajateltua, että valmiiksi rasvainen iho ei tarvitse enempää kosteutusta, mutta asia ei ole näin. Iho tuottaa talia korvatakseen ihon kuivuutta.

2. Suihkun skippaaminen hikijumpan jälkeen

Hikoilu ei itsessään aiheuta aknea, mutta lisää talin tuotantoa. Jos sinulla on ennestään taipumusta akneen, voi hikoilu pahentaa sen oireita. Lisääntynyt talin tuotanto ja esimerkiksi kuntosalilta saadut bakteerit yhdessä voivat aiheuttaa finnien puhkeamista. Tämän vuoksi olisi tärkeää pestä itsensä, vaikka antibakteerisella saippualla hikijumpan jälkeen.

3. Kasvoharjan liiallinen käyttö

Ensinnäkin, kasvoharjan tai muun elektronisen kasvojenpuhdistuslaitteen tulisi olla täysin puhdas ennen sen käyttämistä kasvoilla. Toiseksi, kasvoharjaa ei tulisi käyttää liikaa, sillä se saattaa ärsyttää ihoa sen sijaan, että se puhdistaisi sitä. Jos haluat käyttää elektronista kasvoharjaa, varmista, että käytät sitä käyttöohjeiden mukaisesti, etkä paina harjaa liian kovin kasvoja vasten.

4. Lääkkeiden tai ehkäisypillereiden unohtaminen

Aknelääkkeiden ja ehkäisypillereiden epäsäännöllinen käyttö voi aiheuttaa finnien puhkeamista. Akne on ihosairaus, joka useimmiten kestää 2-10 vuotta, joillain jopa koko eliniän. Kun sinulla on akne, puhkeaa se kukkaan heti, kun lopetat tai pidät taukoa aknelääkityksestäsi, sillä oireettomuudesta huolimatta se muhii ihon pinnan alla.

man_with_beard

5. Parrakkaan partnerin pussailu

Parta voi miehellä olla seksikäs, mutta se voi myös aiheuttaa ihoärsytystä ja siten finnien puhkeamista. Jos parran ajelu ei ole vaihtoehto, kannattaa pussailujen välissä käyttää ihoa rauhoittavia tuotteita. On myös tärkeää pitää huolta, että parrakas kumppani puhdistaa partaansa säännöllisesti. Joillekin pelkkä epäpuhtaan parran kosketus voi aiheuttaa finnien puhkeamista.

8. Meikkivälineiden pesun laiminlyönti

Mikä tahansa väline, mikä on kosketuksissa kasvojen ihon kanssa, on pudistettava säännöllisesti. Oli se sitten meikkisieni, -harja, pinsetit, kasvoharjan pää tai ripsien kihartimet, voivat ne likaisina pahentaa aknen oireita.

7.Käden tai hiusten päällä nukkuminen

Nukutko kasvot kämmenelläsi? Tämä voi aiheuttaa finnien puhkeamista siitä huolimatta, että olisit pessyt kasvosi ennen nukkumaanmenoa. Kasvojen lisäksi kannattaa pitää huolta, että myös kämmenesi ja käsivartesi ovat puhtaat, sillä lika ja hiki siirtyvät kosketuksesta käsistä kasvoihin. Sama pätee myös hiuksiin, jotka likaisina voivat myös aiheuttaa finnien puhkeamista alueilla, joihin ne koskettavat. Kannattaa pestä hiukset ennen nukkumaanmenoa, jos huomaat finnien muodostuvan erityisesti ohimoille, otsaan ja poskien sivuille.

8. Liiallinen puuterin käyttö

Liian paksu puuterikerros voi lisätä finnien määrää. Puuterikerrokset paakkuuntuvat päivän mittaan aiheuttaen ihoärsytystä ja siten myös näppylöitä. Sen sijaan, että peittäisit kiiltoa puuterilla, kannattaa kokeilla kasvopaperia, joka imee ylimääräisen rasvan iholta sen sijaan että puuterilla levittäisit sitä.

9. Suurentavaan peiliin tuijottaminen

On lähes mahdotonta katsoa kasvojaan suurentavasta peilistä ja olla puristelematta pikkunäppyjä. Vaikka voi olla mielenkiintoista katsella omia ihohuokosia kymmeniä kertoja suurempana, ei kukaan toinen kuitenkaan katsele sinua yhtä läheltä. Vaikka suurentavasta peilistä voi olla apua ihokarvojen nyppimisessä tai meikin tarkassa levittämisessä, ei aknesta kärsivän kannata sitä tuijotella. Suurentavan peilin kautta Woman_with_mirrorpienemmätkin näpyt näyttävät valtavilta, ja niiden puristelu ja nyppiminen voivat aiheuttaa arpia, jotka ovat lopulta pikkunäppyjä huomattavampia.

10. Itsediagnosointi

Jos olet taistellut pahaa aknea vastaan jo pitkään, on aika unohtaa kuorinta-aineet ja finnien puristeluvälineet ja mennä ammattilaisen analysoitavaksi. Itsediagnosointi ja kotihoidot voivat olla haitallisia mille ihotyypille tahansa. Ammattilaiselta voit saada juuri sinulle oikeanlaiset ohjeet ja tuotteet ihosi hoitoon.