Lavera juhlisti 10-vuotis synttäreitään Suomessa ja olimme mukana viettämässä mielenkiintoista päivää sukeltaen syvemmälle laveran ja luonnonkosmetiikan maailmaan. Paikalla oli asiantuntijoita luennoimassa mm. luonnonkosmetiikan allergioista ja ihonhoidosta. Pääsin haastattelemaan paikalla ollutta saksalaisvahvistusta Sabine Kästneriä, jolta sain vastaukset kaikkiin askarruttaviin kysymyksiin luonnonkosmetiikkaa koskien. Tuolta naiselta ei tieto ihan vähällä loppunut, sillä hän olisi voinut puhua luonnonkosmetiikasta vaikka kuinka!

 

Teknokemian Yhdistys: ”Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan kosmetiikan tuotteita, joiden valmistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota ainesosien luonnolliseen alkuperään sekä siihen, miten tuotteen elinkaari vaikuttaa ihmiseen ja ympäristöön. Synteettisten, eli ihmisen valmistamien ainesosien sijaan luonnonkosmetiikassa käytetään luonnosta peräisin olevia raaka-aineita.”

 

Mistä tunnistaa luonnonkosmetiikkatuotteen?

-Tuotteisiin merkitään yleensä selkeästi, jos ne ovat luonnonkosmetiikkaa. Pakkauksista löytyy myös sertifikaatit.

Mitä pitää tietää luonnonkosmetiikan sertifikaateista?

-Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja on paljon erilaisia. Jokaisella sertifikaatilla on omat asetukset, joista saa lisätietoa googlettamalla. Lavera on Natrue-sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Voiko tuote olla luonnonkosmetiikkaa ilman sertifikaattia?

-Voi olla. Sertifikaatit on tehty helpottamaan kuluttajan valintaa ja oikeanlaisten tuotteiden löytymistä. Sertifikaatit osoittavat myös sen, että tuote täyttää sertifikaatin antamat asetukset. Ilman sertifikaattia tästä ei voi olla varma.

Mitä pitää osata tunnistaa INCI-listasta, jotta voi oppia tunnistamaan luonnonkosmetiikkatuotteen?

-INCI-listoja tutkiessa ei kannata jäädä jumiin yksittäisten raaka-aineiden kohdalle vaan kannattaa tarkastella kokonaisuutta.

Onko luonnonkosmetiikka sama kuin vegaanikosmetiikka?

-Ei. Luonnonkosmetiikka ei aina ole vegaanista, vaikka raaka-aineet ovatkin peräisin luonnosta. Mukana saattaa  olla raaka-aineita, jotka ovat eläinperäisiä esimerkiksi hunajaa. Vegaanikosmetiikka ei sisällä mitään eläinperäisiä aineita.

Onko Laveralla vegaanituotteita?

-90-95% laveran tuotteista ovat vegaanisia. Meikkituotteissa on joitakin yksittäisiä raaka-aineita, joita on toistaiseksi mahdotonta tuottaa vegaanisesti, esimerkiksi karmiinin punainen väripigmentti. Aineelle ei ole vielä löydetty yhtä stabiilia vastinetta. Joissakin tuotteissa on myös hunajaa. Vegaanituotteista löydät selkeän vegaanimerkinnän.

 

 

Onko luonnonkosmetiikkatuotteen valmistaminen vaikeampaa kuin ”normaali” tuotteen?

-On, koska on paljon raaka-aineita, jotka eivät ole sallittuja luonnonkosmetiikassa, kuten säilöntäaineet, synteettiset hajusteet ja muut synteettiset raaka-aineet (synteettinen=ihmisen tekemä laboratoriossa). Tämän takia luonnonkosmetiikkatuotteille täytyy löytää oikea tuotantotapa, jotta luonnon raaka-aineet saadaan toimimaan halutulla tavalla yhdessä. Esimerkiksi öljy ei sekoitu veteen itsestään, mutta emme voi käyttää synteettisiä emulgaattoreita, jotka mahdollistavat kyseisten aineiden sekoittumisen, vaan meidän täytyy tuotantotavoilla löytää vaihtoehtoinen ratkaisu. Mutta yleisesti, luonnonkosmetiikan tuotantotavat ovat paljon monimutkaisempia kuin perinteisen kosmetiikaan. Esimerkiksi aurinkosuojavoiteen valmistaminen kestää 6 viikkoa, koska tuotteen formulointi on moniosainen prosessi.

Miten tuotteiden turvallisuus todennetaan?

-Luonnonkosmetiikkaa koskee sama lainsäädäntö kuin muutakin kosmetiikkaa, ja tuotteet pitää osoittaa turvallisiksi ennen markkinoille asettamista.

Miten luonnonkosmetiikka säilyy?

-Luonnonkosmetiikkatuote säilyy avaamattomana yleensä noin kolme vuotta ja avaamisen jälkeen puoli vuotta. Tuotekohtaiset säilyvyydet ovat aina löydettävissä jokaisesta tuotepakkauksesta. Luonnonkosmetiikan säilyvyyteen vaikutetaan tuotantoprosessilla ja pakkauksella. Tuotteet sisältävät myös monifunktiollisia raaka-aineita, joilla on säilyvyyttä parantavia ominaisuuksia, kuten vitamiineja ja alkoholeja.

Mikä luonnonkosmetiikkatuote on haastavinta tehdä ja miksi?

-Tuotantoprosessi on vaikein meikkituotteilla: puuterit, aurinkosuojatuotteet, mousse koostumus ja huulipunat, ja varsinkin punien kiilto on vaikea saavuttaa. Laveran uusi moussemeikkivoide oli vaikea valmistaa, sillä asiakkaat vertaavat kokemusta perinteiseen kosmetiikan tuntuun ja odottavat samaa tunnetta iholla. Luonnon raaka-aineilla samanlaisen tuotteen valmistaminen on erittäin haastavaa ja pitkän tuotekehityksen tulos. Mutta me onnistuimme siinä!

Onko luonnonkosmetiikka on iholle parempaa?

-On, koska tällöin hoidat ihoasi luonnollisilla aineilla, jotka sisältävät paljon enemmän muun muassa vitamiineja, jolloin tuotteet hoitavat ja suojaavat ihoa paremmin. Esimerkiksi mineraaliöljyt ja silikonit eivät sisällä ihoa hoitavia aineita. Ne ovat verrattavissa energiaköyhään ruokaan. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet antavat ihon hengittää ja tuotteet ovat iholle hellävaraisempia, sillä tuotteet eivät sisällä säilöntäaineita eivätkä keinotekoisia hajusteita.  Myöskään rasitus ympäristölle ei ole niin suuri.

Jos en ole aikaisemmin käyttänyt mitään luonnonkosmetiikkatuotteita, mistä kannattaisi aloittaa?

-Yleensä tutustuminen aloitetaan käsivoiteesta ja sen jälkeen kokeillaan huulivoidetta, suihkutuotteita ja hajusteita.

Mikä tuote kannattaa ehdottomasti vaihtaa luontaisempaan vaihtoehtoon?

-Ehdottomasti tuotteet, joita syöt eli huulirasva ja huulipuna.

Saako luonnollisilla värikosmetiikan tuotteilla luotua yhtä hyvän ja kestävän meikin kuin ns. perusmeikeillä?

-Kyllä,. Ainoa tuote, jota ei voida tuottaa luonnollisesti on vedenkestävä ripsari, koska tuotteessa ei saa olla silikonia. Lavera oli mukana vuoden 2015 muotiviikoilla, jossa malleille tehtiin meikit laveran tuotteilla. Meikit kestivät erittäin hyvin.

Mikä on ollut Laveran ensimmäinen ilmestynyt tuote?

-Huulirasva oli ensimmäinen tuotteemme ja ensimmäinen tuotelinja oli basis sensitive, joka on edelleen yksi laveran suosituimmista tuotelinjoista.

Mikä on kautta-aikojen suosituin Laveran tuote?

-Kaikki basis sensitiven tuotteet, koska ne ovat olleet valikoimissa alusta alkaen. Tuotteilla on oma tunnistettava tuoksu ja sarja on ollut suosittu, koska se sopii koko perheelle, myös allergisille. Olen itse allergisoitunut hajusteille, mutta pystyn käyttämään basis sensitive tuotteita.

Kolme laveran tuotetta, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua?

-Kasvovoide, luomiväripaletti ja huulipuna.

 

Voiko ihon-ongelmiin saada apua luonnonkosmetiikkaan vaihtamalla?

-Kyllä, koska tuotteissa käytetään rauhoittavia raaka-aineita ja ihon normaalia toimintaa tukevia ja hoitavia öljyjä. Luonnonkosmetiikan tuotteet toimivat hyvin yhteen ihon kanssa, sillä ne täydentävät toisiaan ja käyvät ikään kuin vuoropuhelua.

Mistä tulevat laveran raaka-aineet?

-2/3 Euroopasta, 1/3 muualta maailmasta. Raaka-aineet ostetaan valmistajilta ja jakelijoilta, mutta meillä on myös omia viljelijöitä. Noudatamme kaikessa toiminnassamme hyviä tuotantotapoja.

Mitkä ovat luonnonkosmetiikan tulevat trendit?

-Luonnonkosmetiikkatrendit kulkevat käsikädessä muiden kauneustrendien kanssa, suurta eroa ei ole. Luonnonkosmetiikkaan tuotetaan samanlaisia tuotteita kuin perinteiseen kosmetiikkaan.  Laveran mielenkiintoisin uutuus on hydroboost-seerumi.

Kenelle suosittelet luonnonkosmetiikkaa?

-Kenelle vain! Olemme mukana boxissanne (Bette Box Green), joka on hyvä tapa tutustua luonnollisempaan ihonhoitoon. Mukana on tuotteemme basis sensitive käsivoide, klassikko, joka suojaa käsiä, ylläpitää ihon kosteustasapainoa ja rahoittaa ihoa. Toivottavasti siitä tykätään!

 

 

Jos haluat tutustua lisää vegaaniseen Bette Boxiin, lue lisää boxin tuotteista tästä. Oman Bette Box Greenin pääset tilaamaan tästä.

 

-Sofia